Grootste Waterneutraaldak van Nederland bij PoortMeesters in Delft - Schadenberg Groep

Aan de rand van het historische centrum van Delft staat PoortMeesters. Een stoer, stads en karaktervol woongebouw met ruime stadswoningen en luxe appartementen aan de ‘oevers’ van Nieuw Delft. PoortMeesters is de poort van een oase aan rust in de binnentuin naar de levendigheid van het centrum van Delft. Schadenberg Stedegroen heeft hier het grootste Waterneutraaldak van Nederland aangelegd.

Poortmeesters heeft in het midden van het plan een groene daktuin, gebouwd op de parkeergarage. Renzo Veenstra, landschapsarchitect en eigenaar van RRog stedenbouw en landschap, tekende samen met landschapsontwerper Joshua Holleman het ontwerp van deze klimaatadaptieve daktuin.

Duurzaam wateropvangsysteem

Edwin Schiks, bedrijfsleider bij Schadenberg Stedegroen, zorgde voor het ontwerp van de techniek, waardoor het grootste Waterneutraaldak van Nederland is ontstaan. Edwin: ‘Ontwikkelaars Ballast Nedam en BPD vroegen RRog Stedenbouw en Landschap om een ontwerp voor de daktuin te maken inclusief een duurzaam wateropvangsysteem. Samen met RRog hebben we goed gekeken hoe we binnen hun groene ontwerp de techniek zo slim mogelijk konden inzetten. Uiteindelijk is er over de gehele oppervlakte van het dak gekozen voor een laag van 10 cm buffer waarin regenwater kan worden vastgehouden. Daarop worden volgens het ontwerp van RRog terrassen, bestrating en zelfs bomen tot wel negen meter hoog geplaatst. Die buffer is het eerste gedeelte van de opslag van regenwater. Als die volloopt, hebben we onder de daktuin nog opslagtanks staan. Zo kunnen we in totaal ruim 500.000 liter regenwater opslaan.’

Wateropslag voor droge perioden

Door middel van zeer geavanceerde meetapparatuur in combinatie met een weerstation wordt ervoor gezorgd dat er voldoende wateropslag is voor een droge periode. Met het Waterneutraaldak is op deze manier niet alleen een oplossing gevonden om het riool te ontlasten, maar is ook een mogelijkheid gerealiseerd om hemelwater op te slaan in perioden dat er geen neerslag valt.

Bekijk de video over het Waterneutraaldak van PoortMeesters.

Chat openen
Kom je bij ons werken? Bel/app ons!
Welkom!
Ben je op zoek naar een leuke baan? Bel/app ons voor meer informatie.
We spreken je graag.
Groet
Chris & Inge