Daktuinen
& Groendaken

Daktuinen en Groendaken - Schadenberg Dakwerken

Ontwerp, realisatie en onderhoud van daktuinen en groendaken

Bij Schadenberg Dakwerken zijn we specialist in het ontwerp en de realisatie van daktuinen en groendaken. Wij geloven in de kracht van groen op hoogte, als esthetische toevoeging en als duurzame oplossing voor stedelijke gebieden waar een chronisch gebrek aan ruimte is. Met jarenlange ervaring en expertise bieden wij in samenwerking met Schadenberg Groen, functionele en ecologisch verantwoorde maatwerkoplossingen. Groendaken zijn niet alleen ecologisch waardevol, maar bieden ook praktische voordelen voor gebouweigenaren, steden en gemeenschappen die streven naar duurzame ontwikkelingen en een verbeterde levenskwaliteit.

Groen op hoogte - Schadenberg Dakwerken

De kracht van groen op hoogte

Daktuinen lossen ruimtegebrek in steden op door onbenutte daken om te vormen tot groene gebieden. Ze bevorderen de biodiversiteit door een leefomgeving te bieden voor planten, insecten en vogels. Daarnaast dragen bij aan het verminderen van stedelijke hitte-eilanden en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarnaast vangen daktuinen regenwater op, wat helpt om het stedelijke afvoersysteem te ontlasten en overstromingen te voorkomen. Ze verhogen de energie-efficiëntie van gebouwen door extra isolatie, wat kan leiden tot lagere energiekosten. Bovendien creëren daktuinen aantrekkelijke en rustgevende ruimtes voor ontspanning en sociale interactie, wat de levenskwaliteit in stedelijke gebieden verbetert.

Wat zijn de voordelen van de intensieve en extensieve daktuinen van Schadenberg Dakwerken?

  • Ruimte optimalisatie door het gebruik van beschikbare daken;
  • Bevordering van biodiversiteit in stedelijke omgevingen;
  • Vermindering van stedelijke hitte-eilandeffecten en verbetering van luchtkwaliteit;
  • Regenwateropvang en vermindering van overstromingsrisico’s;
  • Verbeterde energie-efficiëntie door extra isolatie;
  • Esthetische verbetering van gebouwen en bevordering van leefruimte

Wat is het verschil tussen intensieve en extensieve daktuinen?

Platte daken waarop mensen kunnen genieten van groene, levendige ruimtes worden intensieve daktuinen genoemd en zijn volledig geschikt voor dagelijks gebruik. Ze variëren van kleine privétuinen tot grote gemeenschappelijke ruimtes. Bewoners, medewerkers en bezoekers zijn hier van harte welkom in een groene omgeving die bijdraagt aan hun welzijn. Deze tuinen hebben een dikke substraatlaag waar planten, struiken, bomen en moestuinen kunnen groeien. Ook worden intensieve daktuinen ontworpen met wandelpaden, zitgedeeltes en speelruimtes, wat ze ideaal maakt voor recreatie en ontspanning. Is het niet de bedoeling dat mensen het dak betreden, dan gaat het om extensieve daktuinen.

Dit zijn lichtgewicht tuinen met een dunne substraatlaag en weinig onderhoudsvereisten. Ze bestaan meestal uit droogtebestendige planten zoals sedum en kruiden. Deze vergen minder onderhoud en dienen met name om de biodiversiteit te bevorderen, regenwater te beheren en de esthetiek van het gebouw te verbeteren zonder menselijke interactie.

Verschil intensieve en extensieve daktuinen - Schadenberg Dakwerken

Ontwerp en realisatie van daktuinen

Bij de realisatie van daktuinen komt een gedetailleerd en stapsgewijs proces kijken, waarbij wij nauw samenwerken met de specialisten van Schadenberg Groen. Het begint met de evaluatie van de dakstructuur en een nauwkeurig ontwerp dat rekening houdt met beplanting en irrigatie. Samen zorgen we ervoor dat het dak volledig waterdicht is en voorzien van de benodigde isolatie en drainage. Vervolgens wordt een speciaal substraat aangebracht en wordt de beplanting gepositioneerd, ondersteund door automatische irrigatiesystemen. Bij zowel intensieve als extensieve daktuinen installeren we veiligheidsvoorzieningen zoals hekwerken en looppaden. Na de aanleg stellen we in samenwerking met Schadenberg Groen een onderhoudsplan op om de daktuin in optimale conditie te houden.

Periodiek onderhoud voor duurzame daktuinen

Het onderhoud van daktuinen bestaat uit regelmatige inspecties om de algehele conditie van het dak en die van de tuin te controleren, inclusief de gezondheid van de beplanting, de werking van irrigatiesystemen en de staat van de waterdichting op het dak. Bemesting en voeding spelen een cruciale rol in het voorzien van de planten van de nodige voedingsstoffen, terwijl goed beheer van het irrigatiesysteem ervoor zorgt dat ze voldoende water krijgen zonder overmatig te worden bewaterd. Daarnaast omvat periodiek onderhoud het regelmatig snoeien van planten, verwijderen van onkruid en zorgen voor een algemeen nette uitstraling van de daktuin.

Verder voeren we veiligheidscontroles uit om ervoor te zorgen dat elementen zoals hekwerken en leuningen in goede staat verkeren, wat een veilige omgeving voor de gebruikers waarborgt. Op deze manier zorgen we er bij Schadenberg Dakwerken voor dat de daktuin niet alleen esthetisch aantrekkelijk blijft, maar ook duurzaam en functioneel is voor het gebouw en zijn bewoners.

Vragen? Onze specialisten staan voor je klaar!