Water­neutraaldak

Waterneutraaldak - Schadenberg Groen

Circulaire en duurzame daktuin

Daktuinen bieden esthetische en ecologisch verantwoorde alternatieven voor conventionele dakbedekkingen. Daarom bieden ze toekomstbestendige oplossingen om groen toe te voegen aan stedelijke omgevingen. De daktuin vormt een van de drie essentiële componenten van het Waterneutraaldak. De andere elementen omvatten een opslagtank en een geavanceerd computergestuurd besturingssysteem dat via een app wordt bediend.

Waterneutraaldak - Opvangen regenwater - Schadenberg Groen

Opvangen, bufferen en hergebruiken van regenwater

Het Waterneutraaldak kan hemelwater opvangen, bufferen en gebruiken om de beplanting te irrigeren, waardoor de daktuin ook tijdens drogere periodes van het jaar groen blijft. Dit innovatieve en ecologische product is ontwikkeld door Schadenberg Groen.

Welke voordelen biedt het Waterneutraaldak?

  • Toekomstbestendige oplossing om groen toe te voegen aan steden;
  • Gebruik van milieuvriendelijke en circulaire producten;
  • Minimaal onderhoud dankzij het op afstand bestuurbare systeem;
  • Langdurige wateropslag in plaats van tijdelijk bufferen op het dak;
  • Hergebruik van regenwater als voeding voor de beplanting, waardoor verspilling wordt voorkomen.

Opslagcapaciteit tot 80% van het hemelwater

De klimaatverandering als gevolg van de toenemende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer brengt toenemende droogte en hevige regenval met zich mee. Het Waterneutraaldak onderscheidt zich door zijn unieke vermogen om hemelwater op te vangen, te bufferen en vervolgens te gebruiken om de beplanting van daktuinen te besproeien. Dit maakt het Waterneutraaldak een circulair product. Het systeem slaat tot maar liefst 80% van het water op dat anders verloren zou gaan, waarbij het hemelwater wordt opgevangen in een tank, een bufferlaag en een toplaag die bestaat uit het duurzame Hygromix®-plantsubstraat TG.

Waterneutraaldak - 80% opslagcapaciteit hemelwater - Schadenberg Groen

Maximale waterretentie en een esthetische daktuin

Het Waterneutraaldak is zorgvuldig samengesteld met verschillende componenten die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de beplanting. Het buffersysteem – met een dikte van 100 mm en een gewicht van 20 kg – heeft een opslagcapaciteit van maar liefst 45% van het water. Ons Hygromix®-plantsubstraat TG is speciaal ontworpen voor hoogwaardige, intensieve meerlaagse opbouw. Het onderscheidt zich door zijn uitstekende structuurstabiliteit en hoog watervasthoudend vermogen. Met een gewicht van 130 kg per 100 mm, biedt dit substraat optimale ondersteuning voor een daktuin die optimaal groeit en bloeit. Bovendien wordt het irrigatiesysteem nauwkeurig aangestuurd op basis van vochtmetingen en online data, wat resulteert in een maximale waterretentie en een schitterende groene oase op het dak.