Koude­techniek

Koudetechniek - Schadenberg Installatietechniek

Innovatieve en energiezuinige koelinstallaties

Al sinds 1980 heeft Schadenberg Installatietechniek een vooraanstaande reputatie in koeltechniek gericht op de bouw, industriële, agrarische en utiliteitssector. Ons assortiment omvat uiteenlopende koelinstallaties, waarbij de besturing nauwkeurig wordt afgestemd op het project, wat resulteert in een uiterst energiezuinige werking. Voorbeelden hiervan zijn frequentiegeregelde compressoren, heetgasontdooiing, elektronische expansieventielen en weersafhankelijke condensatietemperatuur-regelingen. Door de naadloze integratie van deze technologieën wordt een optimale afstemming en efficiënte werking gegarandeerd. Daarnaast beschikken wij over uitgebreide ervaring met natuurlijke koudemiddelen, waaronder ammoniak en propaan.

Koudetechniek - Vervangen R22-installaties - Schadenberg Installatietechniek

Vervangen van R22-installaties

Het bijvullen van bestaande R22-installaties met R22 of mengsels van R22 en service-koudemiddelen is vanaf 1 januari 2015 niet langer toegestaan. Onderzoek wijst uit dat in Nederland momenteel nog vele honderdduizenden koelinstallaties op R22 draaien. Een groot aantal van deze installaties zal in de komende jaren moeten worden vervangen door systemen die gebruik maken van natuurlijke koudemiddelen of R22-vervangende koudemiddelen.

Bij Schadenberg Installatietechniek bouwen we verschillende koelinstallaties:

  • Centrale pomp-koelsystemen;
  • Centrale pomp-koelsystemen (ammoniak/glycol);
  • Centrale dx-koelsystemen met expansieventielen;
  • Indirecte centrale pomp-koelsystemen (ammoniak/glycol);
  • Separate dx-koelsystemen;
  • Airconditioning.

Transitie naar natuurlijke koudemiddelen

Bij Schadenberg Installatietechniek richten we ons op de transitie naar natuurlijke koudemiddelen. Na het verbod op R22, vanwege de schadelijke invloed op de ozonlaag, staat Europa nu voor de volgende uitdaging: de overstap naar koudemiddelen met een lagere impact op het broeikaseffect. Dit wordt uitgedrukt in het Engels als Global Warming Potential (GWP). Het veelgebruikte koudemiddel R507 of R404a, dat veelvuldig werd toegepast na 2000, heeft een GWP van bijna 4000. Dit betekent dat 1 kg van dit middel een even groot broeikaseffect teweegbrengt als 4.000 kg CO2. Met een auto die 100 gram per kilometer uitstoot, zou u 40.000 kilometer kunnen rijden voordat hetzelfde effect wordt bereikt.

Wereldwijde uitfasering van GWP-koudemiddelen

De wereldwijde uitfasering van de hoge GWP-koudemiddelen vindt plaats vanwege de lekkage van deze middelen in de atmosfeer. Vanaf 1 januari 2022 is het in sommige gevallen verboden om nieuwe koudemiddelen met GWP>150 te installeren. Zelfs R134a valt dan buiten de boot. Voor bestaande installaties is het bijvullen met koudemiddel met een GWP>2500 sinds 1 januari 2020 verboden.

Gecertificeerd partner

Bij Schadenberg Installatietechniek voldoen we aan de strengste eisen en certificeringen. We zijn volledig gecertificeerd om onze aangeboden technieken tot in perfectie uit te voeren. Ook zijn we lid van de Nederlandse Vereniging van Koude- en Luchtbehandeling (NVKL) en Techniek Nederland. Deze certificeringen waarborgen een hoogwaardige bedrijfsvoering, nu en in de toekomst.

Koudetechniek nodig voor de bouw, industriële, agrarische of utiliteitssector?

Bij Schadenberg Installatietechniek zijn we gespecialiseerd in energiezuinige en innovatieve koelinstallaties met maatwerkbesturing die op uw project worden afgestemd. Wij bespreken graag de mogelijkheden voor uw bedrijf!